Agenda


 

 

Lees verder...

Over Brazilië




 

 



Snelle feiten

Volledige naam De Federale Republiek Brazilië
(República Federativa do Brasil )
Ligging Zuid-Amerika
Oppervlakte 8.514.877 km²
Inwoneraantal 202 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid 24 inwoners per km²
Hoofdstad: Brasília
Regeringsvorm Presidentiële republiek met meerpartijenstelsel
Valuta Real
(Voor een euro krijg je ongeveer 3 reais)
Belangrijkste taal Braziliaans Portugees
Minderheidstalen Diverse inheemse talen
Religie Rooms-katholicisme (65%)
Protestantisme (24%)
Atheïsme / humanisme (8%)
Overig (3%)
Tijdzone GMT -5 t/m GMT -2
(In het oosten is het 3 uur vroeger, in het westen is het 6 uur vroeger als in Nederland en België)
Klimaat Brazilië heeft 5 klimaattypen:
Equatoriaal (grootste deel van het land)
Tropisch
Subtropisch
Gematigd klimaat
Steppeklimaat
Afstand Amsterdam - Brasília 9125 kilometer (hemelsbreed)
Afstand Brussel - Brasília 8989 kilometer (hemelsbreed)
Vliegduur vanaf
Schiphol Amsterdam naar Guarulhos Internationale luchthaven in São Paulo.
(De grootste luchthaven)
12 uur en 10 minuten
Vliegduur vanaf Brussel naar Guarulhos Internationale luchthaven in São Paulo. 11 uur en 50 minuten

 

Introductie
Brazilië (In het Portugees: Brasil) is het grootste land van Zuid-Amerika en het op vier na grootste land ter wereld. De hoofdstad is Brasilia, de grootste stad is São Paulo en de bekendste stad is Rio de Janeiro. Brazilië staat bekend als het land van carnaval en voetbal. Het is ook het land van muziek, dans (de Lambada), van stranden (zoald Copacabana en Ipanema) en de rivier de Amazone en regenwouden. Het is één van de vier BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), landen die een sterke economische groei doormaken en hun stempel zullen drukken op technologische vooruitgang en de wereldeconomie in de komende decennia.

 

Het Braziliaanse grondgebied
Brazilië is het op vier na grootste land ter wereld en het beslaat bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse continent. Het grenst aan alle andere landen in Zuid-Amerika met uitzondering van Chili en Ecuador. In het oosten wordt het land begrensd door de Atlantische Oceaan.
Ook enkele eilanden horen bij Brazilië, de archipel Fernando de Noronha, zo'n 350 kilometers ten noordoosten van Brazilië, en enkele kleine eilanden zoals Atol das Rocas, Penedos de São Pedro e São Paulo, Trindade en Martim Vaz.


 

 

Waarom naar Brazilië gaan?
Waarom zou je naar Brazilië op vakantie gaan? Daar valt meer dan één reden voor te noemen, Brazilië is een divers land dat aantrekkelijk is voor uiteenlopende soorten vakanties.


De strandvakantie - Met een kustlijn van bijna 8000 kilometer is Brazilië een topbestemming voor strandvakanties. Brazilië heeft een aantal wereldberoemde stranden, zoals Copacabana en Ipanema bij Rio de Janeiro. Maar ook andere stranden zijn de moeite waard, Jericoacoara, Fortaleza, Pipa, Joao Pessoa, Porto de Galinhas, Praia do Forte en Morro de Sao Paulo om er maar een paar te noemen.
Brazilië ligt aan de Atlantische Oceaan, dus de golven zijn er een stuk groter dan in bijvoorbeeld de Noordzee of de Middellandse Zee. Dat maakt Brazilië een geliefde bestemming voor surfers. Vooral Ipanema staat bekend als een surfersparadijs.
Het kraakheldere water bij de Braziliaanse kust maakt het ook een populaire bestemming om te duiken en te snorkelen. Naast tropische vissen, schildpadden en koraalriffen kun je antieke scheepswrakken zien.




Stedentrip - Als je een stedentrip maakt, wil je terecht komen in een stad waar je niet uitgekeken raakt en waar je na langere tijd denkt: "Hier moet ik nog eens terugkomen. O.a. Rio de Janeiro, São Paulo, Brasilia en San Salvador zijn mooie bestemmingen voor een stedentrip.

Het historische centrum van San Salvador.


Cultuurvakantie - Sommige reisorganisaties bieden een culturele rondreis aan. Bij zo'n reis ziet u de culturele en natuurlijke hoogtepunten van Brazilië. Zo'n reis kan bijvoorbeeld bestaan uit een bezoek aan Rio de Janeiro en een aantal kleinere plaatsen, de watervallen van Foz do Iguaçu en een deel van het Amazonewoud.

 


De watervallen van Foz do Iguaçu.

 

Natuurvakantie - Natuur is er in overvloed in Brazilië dat het grootste tropische regenwoud ter wereld herbergt. Dat regenwoud kun je bijvoorbeeld verkennen via een cruise over de rivier de Amazone. Zo'n tocht brengt u diep de jungle in. Tijdens excursies in het oerwoud wordt u begeleid door ervaren natuurgidsen. Een bijzonder soort vakantie is de vogelaarsvakantie. Brazilië is zo rijk aan bijzondere vogels, dat er speciale reizen georganiseerd worden voor enthousiaste vogelaars.


Braziliaanse vogel.

 

Hoe kom je in Brazilië?
Vliegtuig - Brazilië heeft zo'n 731 vliegvelden waarvan er 130 gebruikt worden voor commerciaal gebruik. Verreweg de grootste luchthaven is Guarulhos International Airport bij São Paulo. Maar ook de andere grote steden beschikken over een eigen vliegveld in hun nabijheid. Bij Rio de Janeiro is er bijvoorbeeld Galeão International Airport, en bij Brasília is er Brasília International Airport. Andere luchthavens vind je bij San Salvador, Natal, Fortaleza, Recife, Bélem, Porto Alegre, Goiania, Natal en Iguaçu Falls. Vluchten naar deze luchthavens zijn direct vanuit Nederland of België te boeken, hoewel er niet naar iedere bestemming een rechtstreekse vlucht is.


Airbussen van TAM Linhas Aéreas bij Guarulhos International Airport.

 

 

Grote steden in Brazilië
Brasilia is de hoofdstad van Brazilië. De grote steden zijn:

Stad Inwoners Bijzonderheden
São Paulo 11,895,893 De grootste stad van het land.
Rio de Janeiro 6,453,682 De stad van carnaval, feest en stranden.
Salvador 2,902,927 In 1549 door de Portugezen gesticht als eerste hoofdstad van Brazilië. De stad heeft vele oude gebouwen in koloniale bouwstijl. De bovenstad ligt zo'n 85 meter hoger dan de benedenstad. Beide delen worden verbonen door de allereerste lift van het land.
Brasília 2,852,372 De hoofdstad van Brazilië. Hier zetelt de regering.
Fortaleza 2,571,896 Tussen 1649 en 1654 bouwden de Nederlanders hier Fort Schoonenborch. Na het vertrek van de Nederlanders groeide het uit tot de stad Fortaleza. Net als Manhatten hadden we het nooit op moeten geven. Het is nu een miljoenenstad.
Belo Horizonte 2,491,109 Tot eind 19e eeuw was dit een kleine plaats.Totdat stadsontwikkelaars besloten dat het de nieuwe hoofdstad van de deelstaat Minas Gerais moest worden. De stad staat bekend om de moderne architectuur.
Manaus 2,020,301 Deze stad ligt midden in het Amazoneregenwoud.
Curitiba 1,864,416 Curitiba staat bekend als een groene stad die innovatief is als het gaat om milieu. de stad is ook de veiligste van Brazilië.
Recife 1,608,488 Deze stad die ooit door de Nederlanders werd gesticht als 'Mauritsstad', staat vanwege de vele rivieren, eilandjes en bruggen bekend als het 'Venetië van Brazilië'.
Porto Alegre 1,472,482 Met toegang tot 5 rivieren is Porto Alegre een belangrijk economisch centrum.

 

 

 

Geografie en natuur
De geografie van Brazilië is afwisselend en fascinerend.Brazilië heeft een totale oppervlakte van 8.514.877 vierkante kilometer, waarvan 55.460 vierkante kilometer bestaat uit wateroppervlakte. Brazilië is daarmee het vijfde grootste land ter wereld (zowel in grondgebied als bevolking) en beslaat bijna de helft van het hele Zuid-Amerikaanse continent.
Brazilië is het land van het befaamde Amazoneregenwoud mt de rivier de Amazone. Het noorden van Brazilië wordt gedomineerd door de rivier de Amazone en het regenwoud daar omheen. De Amazone is eigenlijk een netwerk van vele honderden waterwegen met een totale lengte van 6840 kilometer, wat het de langste rivier op aarde maakt. Duizenden bijzondere diersoorten leven in de rivier, waaronder de beruchte piranha en de boto (orinocodolfijn, de roze rivierdolfijn)..
Maar er zijn ook droge graslanden (pampas genoemd), ruige heuvels, dennenbossen, uitgestrekte draslanden en immense plateaus. Daarnaast is er het Braziliaanse Hoogland en de uitgestrekte kustlijn. Brazilië blijft zijn bezoekers imponeren met zijn natuurlijke schoonheid en complexiteit.
De kustlijn heeft een lengte van maar liefst 7.491 kilometer en blijft een belangrijke toeristische attractie voor het land. Het zee- en kustgebied bestaat uit mangroves, lagunes, duinen en spectaculaire koraalriffen.

Pampa-graslanden in de provincie Rio Grande do Sul
Pampa-graslanden in de provincie Rio Grande do Sul

 

 

Klimaat
Brazilië is een groot land dat verschillende klimaatzones omspant. Brazilië heeft 5 klimaattypen:
Equatoriaal
Tropisch
Subtropisch
Gematigd klimaat
Steppeklimaat
Nota bene: Brazilië ligt op het zuidelijk halfrond, zomer en winterperiodes zijn daar omgedraaid.


Equatoriaal klimaat
In het Amazoneregenwoud heerst het equatoriaal klimaat, het is er vochtig en de temperaturen zijn er gedurende het hele jaar ongeveer gelijk. Door de ligging rond de evenaar is de wisseling van de seizoenen er nauwelijks merkbaar. Het verschil met het tropische klimaat is dat de neerslag gedurende het jaar redelijk constant is.

Tropisch klimaat
Het tropische klimaat heeft geen vier seizoenen maar slechts twee, het droge en het natte seizoen. Het droge seizoen loopt van maart tot september en het natte seizoen van oktober tot februari. De temperaturen zijn hoog en gedurende het hele jaar ongeveer gelijk.

Steppeklimaat
Een droog klimaat waarbij vooral grassen en lage struiken kunnen groeien. De meeste neerslag valt in februari, maart en april. De rest van het jaar is er nauwelijks regen.

Gematigd kustklimaat
In een smalle strook langs de kust heerst het gematigd kustklimaat. De tropische warmte die je er zou verwachten op basis van de hoogtegraad wordt gematigd door zeestromen en lucht van de kant van de Atlantische Oceaan. Het is er goed warm, maar niet tropisch heet. De temperaturen zijn gedurende het jaar redelijk constant. De gemiddelde temperatuur ligt zo rond de 24 °C. De hoogste temperaturen krijg je in december en januari, de laagste temperaturen, gemiddeld nog zo'n 21 °C, in juli en augustus (winter op het zuidelijk halfrond).

Vochtig subtropisch klimaat
In het vochtige subtropische klimaat is de wisseling van de seizoenen merkbaar. Het kent hete, natte zomers en aanzienlijk koelere winters. De zomertemperatuur in de warmste maanden (januari-december) ligt er gemiddeld rond de 25 °C, de wintertemperatuur in de koudste maanden (juli-augustus) rond de 14 °C. In de winter kan het er vriezen.

Klimaatkaart van Brazilië
Klimaatzones in Brazilië

  Equatoriaal klimaat.
  Tropisch klimaat
  Steppeklimaat
  Gematigd kustklimaat
  Subtropisch klimaat

 

 

 

Religie
Brazilië is een overwegend katholiek land en het grootste katholieke land ter wereld. Tijdens de kolonisatie brachten de Portugezen hun katholieke geloof mee. En Jezuïeten vertelden de inheemse bevolking over het geloof.
Maar Brazilië is ook een divers land wat geloof en rituelen betreft, zowel binnen de kaders van de katholieke kerk als daarbuiten. Al vanaf de tijd van de ontdekkingsreizen brachten verschillende culturen hun tradities mee naar Brazilië. Binnen de katholieke kerk zie je daarom ook invloeden van bijvoorbeeld Afrikaanse tradities, meegebracht door negerslaven.
De laatste decennia is het religieuze landschap veranderd. Waar in 1970 nog 90% van de bevolking zichzelf katholiek noemde, was dat 40 jaar later gedaald tot 65%. Dat komt deels door de secularisering en de groei van het aantal mensen dat zich met geen enkele georganiseerde geloofsgroep kan identificeren. En deels komt dat door de spectaculaire groei van het evangelisch christendom. Zo'n 22% van de bevolking behoort tot een protestantse / evangelische kerk.

Cristo Redendor.
Het beeld van Cristo Redendor (Christus de Verlosser) in Rio de Janeiro.

 

 

Braziliaanse Real.Geld
In Brazilië wordt er betaald met de real (meervoud reais). Een real bestaat weer uit 100 centavos. Voor 1 euro krijg je bij een wisselkantoor ongeveer 3 reais. De afkorting van de real is R$.
Brazilië is een relatief duur land voor vakantie. Veel mensen verwachten dat het een goedkoop land is omdat een vrij groot deel van de bevolking arm is. Meestal zorgt dat voor lage prijzen (zoals Oost-Europa een goedkope vakantiebestemming was in de eerste 15 jaar na de val van de Muur). Maar in Brazilië is er een grote kloof tussen arm en rijk. In de armste wijken kom je als toerist gewoon niet en in de rijke stadsdelen, waar de toeristen zitten, liggen de prijzen ongeveer op het niveau van andere wereldsteden.

 

 

TelefoonTelefoon en internet
De landcode van Brazilië is 0055 (+55).
De domeinuitgang van Brazilië is .br

In geval van nood kun je de volgende nummers bellen:
Ambulance: 192
Brandweer: 193
Politie: 194


 

 

 

 


2024 Harmen Schoonekamp | contact | Talennet | sitemap.....





Citaat van de dag

"Ik leef altijd in het heden. De toekomst kan ik niet kennen. Het verleden heb ik al niet meer.
Vivo sempre no presente. O futuro, não o conheço. O passado, já o não tenho. "

- Fernando Pessoa -
(1888-1935)

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.