Agenda


 

 

Lees verder...

Over Portugal


Snelle feiten

Korte naam Portugal
Volledige naam De Portugese Republiek
(Rep√ļblica Portuguesa)
Ligging Zuid-Europa
Oppervlakte 92.212 km²
Inwoneraantal 10,3 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid 115 inwoners per km²
Hoofdstad: Lissabon (Lisboa)
Regeringsvorm Parlementaire republiek
Valuta Euro
Tot 2002 de Portugese Escudo (Pte).
Voor 1 gulden kon je ongeveer 0,9 escudo krijgen.
Belangrijkste taal Portugees
Minderheidstalen Gallicisch
Mirandees
Religie Katholicisme (81%)
Protestantisme (3%)
Atheïsme / humanisme (7%)
Overig (9%)
Tijdzone GMT +0
(Het is er een uur vroeger als in Nederland)
Klimaat Mediterraan klimaat
Afstand Amsterdam - Lissabon 1867 kilometer (hemelsbreed)
Reisafstand Amsterdam -
Lissabon met de auto
2238 kilometer (via hoofdwegen).
Ongeveer 21 uur rijden.
Afstand Brussel - Lissabon 1715 kilometer (hemelsbreed)
Reisafstand Brussel -
Lissabon met de auto
2044 kilometer (via hoofdwegen).
Ongeveer 19 uur rijden.
Vliegduur Amsterdam - Lissabon 3 uur.
Vliegduur Brussel - Lissabon 2 uur en 45 minuten

 

 

 

Over Portugal

 

Introductie
Portugal (In het Portugees eveneens Portugal geheten), voluit de Portugese Republiek (In het Portugees: Rep√ļblica Portuguesa) is een land in het zuidwesten van Europa, naast Spanje gelegen op het Iberisch Schiereiland. De hoofdstad is Lissabon. Ook enkele eilanden zoals de Azoren en Madeira behoren tot Portugal.
Portugal is bekend als het land van zon, cultuur en ontdekkingsreizigers. Portugal is ook het land van bijzondere wijnsoorten zoals portwijn en madeirawijn. Portugal is ook het land van fado, monumenten en pittoreske kleine dorpjes.
Het nationale symbool van Portugal is de haan.

 

Het Portugese grondgebied
Het grondgebied van de Republiek Portugal bestaat uit drie gebieden: Het vasteland van Portugal, Madeira en de Azoren.
Zowel de Azoren als Madeira liggen in de Atlantische Oceaan op een behoorlijke afstand van het Portugese vasteland.


Donkergroen: Het Portugese vasteland.
Links in het midden: De Azoren
Linksonder: Madeira.

 

Waarom naar Portugal gaan?
Portugal is één van de meest populaire vakantiebestemmingen binnen Europa. Het mooie weer maakt Portugal het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming. Wat kun je doen in Portugal?
De strandvakantie - Portugal heeft een aantal grote badplaatsen met uitgestrekte stranden. Je kunt er lekker zwemmen in de oceaan, er zijn vele hotels met zwembad en deze plaatsen zijn bijna volledig op het toerisme ingesteld. Voor een strandvakantie kunt u het best naar de Algarve gaan, populaire badplaatsen zijn o.a. Albufeira en Quarteira.

Albufeira
Het strand van Albufeira

Stedentrip - Een stedentrip maak je naar een stad waar je langere tijd kunt verblijven zonder je te hoeven vervelen. Lissabon en Porto zijn mooie bestemmingen voor een stedentrip.
Cultuurvakantie - Sommige reisorganisaties bieden een culturele rondreis aan. Bij zo'n reis ziet u de culturele hoogtepunten van het land. Een cultuurreis voert u bijvoorbeeld langs Lissabon en Porto, het Moorse kasteel Silves, bedevaartsoord Fátima, Coimbra, etc.
Een culturele reis kun je ook maken naar de Azoren. Op het eiland Terceira is de grootste bezienswaardigheid de hoofdstad Angra do Heroísme, die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Op Sao Miguel valt de stad Ponta Delgada op door historische gebouwen.
Ook Madeira is geschikt voor een cultuurvakantie. Bezoek bijvoorbeeld de historische hoofdstad Funchal waar je een rondleiding kunt krijgen inéén van de wijnhuizen die de aperitiefwijn madeira produceren. Of reis naar de andere kant van het eiland voor de traditionele Madeirahuisjes.
Wandelvakantie en natuurvakantie - Vooral Madeira is een populaire bestemming voor wandelaars. Er zijn vele wandelpaden aangelegd door de mooie natuur van het eiland. Naar Madeira moet je niet gaan voor een strandvakantie! Aan de kust zijn er voornamelijk rotsen en zwart zand!
Ook de Azoren zijn populair bij natuur- en wandelliefhebbers. De natuur van de Azoren is indrukwekkend, de eilanden zijn groen en er zijn vulkanen en kratermeren. Ook de Azoren hebben voornamelijk stranden met zwart zand. Witte stranden vind je op Santa Maria, het warmste eiland van de Azoren.
MadeiraMaderia is een geliefde bestemming onder wandelaars en natuurliefhebbers.

 

Hoe kom je in Portugal?
Vliegtuig - Het vasteland van Portugal heeft drie belangrijke internationale luchthavens. Porto in het noorden, Lissabon in het midden en Faro in het zuiden. Als u een strandvakantie boekt in de Algarve vliegt u waarschijnlijk op Faro.
Auto - Indien u met eigen auto naar Portugal reidt bent u wel een tijd onderweg, ruim 20 uur. Dat lukt niet binnen één dag, dus u zult uw route in meerdere etappes met tussenstops moeten opknippen.
Trein - NS Internationaal biedt op dit moment niet de mogelijkheid om direct een treinkaartje naar Portugal te boeken. Treinkaartjes zullen dus aangeschaft moeten worden via internationale sites. Lissabon heeft twee belangrijke stations, Gare do Oriente en Estação Ferroviária do Rossio.

Standbeelden die omhoog kijken naar de vliegtuigen.
Kunst bij het vliegveld van Faro.

 

 

Grote steden in Portugal
Lissabon is de hoofdstad en grootste stad van Portugal. De grote steden zijn:

Lissabon 547.631 inwoners De hoofdstad van Portugal
Porto 235.559 inwoners De stad die haar naam heeft gegeven aan de portwijn.
Vila Nova da Gaia 186.503 inwoners Bekend van de wijnkelders waar port bewaard wordt.
Amadora 175.135 inwoners Deze stad organiseert ieder jaar een stripboekenfestival.
Braga 143.532 inwoners De vele barokke kerken geven deze stad een eigen gezicht.
Agualva-Cacém 121.000 inwoners Buiten de stad zijn enkele hunebedden te vinden (Anta de Agualva).
Funchal 111.892 inwoners De hoofdstad van bloemeneiland Madeira.
Coimbra 102.455 inwoners Een stad met Romeinse wortels en één van de oudste universiteiten van Europa.
Almada 101.500 inwoners Almada ligt tegen Lissabon aan en heeft een kopie van het Christus de Verlosser-beeld uit Rio de Janeiro.
Setúbal 90.640 inwoners Setúbal is een vissersplaats die bekend staat om haar stranden en lokale visgerechten.


Lissabon, hoofdstad en grootste stad van Portugal.

 

 

Geografie
Portugal ligt langs de Atlantische kust van het Iberisch schiereiland in het zuiden van West-Europa. Het land grenst aan Spanje in het oosten en noorden terwijl de Atlantische kustlijn het westen en zuiden van Portugal begrenst.
Portugal is niet plat. Het grootste deel van het land is vrij ruw met name ten noorden van de rivier de Taag die het land grofweg in twee√ęn verdeelt. Hoewel er ook kustvlakten in het noorden zijn, stijgt het landschap al snel op naar heuvelachtig gebied en hogere berglandschappen die doorsneden worden door diepe rivierdalen. Het hoogste punt van het vasteland van Portugal is de Serra Estrela, die tot bijna 2000 meter boven zeeniveau uitstijgt en in de winter regelmatig met sneeuw bedekt is.
De zuidelijke helft van Portugal is verdeeld in twee regio's. De Alentejo is vooral een glooiend agrarisch landschap, terwijl de Algarve een mengeling is van toeristische badplaatsen aan de kust, met meer traditionele dorpjes en steden in het binnenland.


Landschap in de Algarve.

 

Klimaat
Het grootste deel van Portugal heeft een mediterraan klimaat. Het is √©√©n van de warmste Europese landen. In de zomer lopen de temperaturen in het zuiden regelmatig op tot boven de 40 ¬į C gedurende langere perioden, waarbij het op het heetst van de dag boven de 45 ¬į C kan komen.
Portugal ligt echter aan de Atlantische Oceaan en dat heeft ook een effect op het klimaat. De Atlantische Oceaan brengt vaak regen aan de kust, met name in het noorden. In de winter kan het noordoosten bitterkoud zijn, waarbij sneeuw kan vallen in de berggebieden tussen oktober en mei. Daarentegen is de Algarve zeer aangenaam in de winter. Echt koud wordt het nooit in de Algarve.


In Portugal is het vaak warm en zonnig.

 

 

Religie
Portugal is een overwegend katholiek land. De invloed van het katholicisme zie je overal in het land, er zijn vele kerken, kathedralen en kloosters. Slechts zo'n 2,2% van de Portugezen is protestants-christelijk.
Daarnaast wonen er in Portugal kleine aantallen joden en hindoes De hindoes komen vooral uit Goa, in het westen van India, dat vroeger een Portugese kolonie was.
Portugal kent een uitgebreide Mariaverering. Het belangrijkste bedevaartsoord is F√°tima in Centraal-Portugal. Nadat Maria daar in 1917 verscheen aan drie herderskinderen is dit een belangrijk religieus centrum geworden dat jaarlijks vele pelgrims trekt.


Beeld van Maria met een lijdende Jezus.

 

 

Geld
Portugal is geen duur land. Uit eten gaan of een terrasje pakken is er goedkoper dan in Nederland. Voor een reis naar Portugal hoeft u geen geld te wisselen. Sinds 2002 wordt er in Portugal met de euro betaald. Daarvoor had men de escudo. Een euro is ongeveer 200 escudo's waard.

 

 

Telefoon en internet
De landcode van Portugal is 00351 (+351).
De domeinuitgang van Portugal is .pt


 


2024 Harmen Schoonekamp | contact | Talennet | sitemap.....

Citaat van de dag

"De hel, dat zijn de anderen.
O inferno s√£o os outros. "
- Jean Paul Sartre -
(1905-1980)

Snelkoppelingen en mededelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.